Au fost alese primele 50 de clădiri cu risc seismic pentru a fi consolidate. Printre ele se numără 19 școli și 3 spitale

de: Anca Lupescu
01 03. 2023

Ministerul Dezvoltării a ales primele 50 de clădiri cu risc seismic pentru care va finanța consolidarea în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a precizat că printre cele 50 de clădiri se numără 19 școli și trei spitale.

Primele 50 de clădiri cu risc seismic ce vor fi consolidate

19 instituții de învățământ, 13 clădiri socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și trei spitale sunt pe lista imobilelor care pot primi finanțare pentru a fi consolidate. Autoritățile locale trebuie să depună documentele suplimentare necesare.

Aceste 50 de clădiri cu risc seismic se află în București, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Pentru consolidare lor, statul va cheltui 738 de milioane de lei. Dar pentru a fi consolidate, beneficiarii trebuie să depună documentele necesare pentru încheierea contractelor de finanțare.

După ce se încheie contractele, urmează procedura de achiziție publică, apoi pot începe lucrările de consolidare.

Câți bani vor fi cheltuiți

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat pentru anul 2023 are un buget de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament, finanțarea fiind de 100%, adică beneficiarii nu vor trebui să restituie banii. 

Au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri, în perioada 3 Ianuarie – 20 februarie.

Proiectele care nu au fost alese sunt în etapa de evaluare. Ministerul finanțează prin Planul Național de Redresare și Reziliență alte 251 de clădiri, iar prin Compania Națională de Investiții, 57 de clădiri.